Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów.

Lato jest tak przepełnione świeżymi owocami, że czasem trudno zdecydować się na jeden rodzaj. Spacerując dziarsko pomiędzy bazarowymi budami można niemal dostać zawrotu głowy i oczopląsu. Z jednej strony sezon truskawkowy w pełni, z drugiej potężne kosze połyskliwych czereśni. Przecież to w tych pierwszych podobno nie ma robaków. Warto i po nie sięgnąć choćby ze względu na ich dobroczynne działania zarówno dla zdrowia jak i urody. Za chwile pojawią się jagody i pierwsze morele, a ja wciąż nie będę wiedziała na co się zdecydować.

Choć nigdy nie wiem, na które owoce mam największą ochotę, wiem, że najlepszym ciastem jest prosty i niezawodny jogurtowiec z sezonowymi owocami. Świetnie sprawdzi się nie tylko z truskawkami, ale także z innymi letnimi owocami. Nie wymaga długich przygotowań, ani pieczenia w nieskończoność, co  nie ukrywam jest jego ogromną zaletą, szczególnie w upalne dni. Piekłam już wiele ciast jogurtowych i jestem ich niezaprzeczalną fanką. Ciasto, jak ciasto, ale i w tym przypadku mam pewne wymagania. Ten przepis spełnia je wszystkie: ciasto jest po brzegi wypełnione owocami, jest pulchne i delikatne o jasnej barwie. Jest miękkie i lekko wilgotne o wyraźnym mleczno-jogurtowym aromacie. Dla urozmaicenia i wzbogacenia faktury dodałam płatki migdałowe. Bardzo lubię ich chrupkość, a świetnie komponują się ze smakiem truskawek.

Spróbujcie, jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni, a ciasto zagości w waszych domach na całe lato.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 500g truskawek
  • 30g płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy, olej, a następnie jogurt i krótko zmiksuj.
  • Mieszając łopatką lub mikserem na najwolniejszych obrotach dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto wyłóż na blachę (25×25 lub okrągłą o śr. około 25cm) i wyrównaj.
  • Na wierzch wyłóż umyte truskawki i posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów