Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy

Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy

Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy / Yogurt fruit cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy

(blaszka 30x40cm)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu (może być smakowy)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie maliny, borówka amerykańska i trochę brzoskwiń z puszki.

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia.
  2. W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce.
  5. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika.
  6. Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy / Yogurt fruit cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Yogurt fruit cake

( 30×40 cm baking pan)

Ingredients:

  • 3 eggs
  • 1 cup sugar
  • 3 cups of all-purpose flour
  • 1 cup of plain yogurt
  • 1/2 cup of vegetable oil
  • 2 teaspoons baking powder
  • 2 tablespoons vanilla sugar
  • 2 cups of your favorite fruits, eg. raspberries, blueberries and peach.

Ingredients for streusel:

  • 180 g of flour
  • 100 g sugar
  • 125 g butter, melted
  • powdered sugar for dusting

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter or line baking pan with culinary parchment paper.
  2. In a large bowl, mix sieved flour with baking powder.
  3. In mixer bowl, beat eggs with sugar until light and pale, add the yogurt, oil and vanilla sugar and mix. Next, add the flour and mix until the dough become smooth.
  4. Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries.
  5. Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the cake and place in the oven.
  6. Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Kategorie przepisów