Ciasto jogurtowe


Ciasto à la wielka muffinka :) Lekkie, puchate, a przy tym trochę wilgotne. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest naprawdę przepyszne.

Składniki:
- 3 jaja
- jogurt naturalny (mały kubek)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i trochę oleju do wysmarowania formy
- 240 g cukru
- 240 g mąki pszennej luksusowej (u mnie jakaś zwykła, pabianicka :)
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- około 1/2 łyżeczki soli (4 g)
- 1/2 cytryny
Przygotowanie wstępne:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Brytfankę z wysokim brzegiem o średnicy 22 cm (u mnie średnia keksówka) smarujemy olejem. Wyciskamy sok z cytryny.
1. Jaja wbijamy do dużego naczynia i mieszamy je trzepaczką jak na omlet*.2. Dodajemy jogurt i znowu ubijamy.3. Dolewany olej i ponownie ubijamy.4. Dodajemy cukier, wlewamy sok z cytryny, cały czas ubijając.5. W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy je do masy jajecznej, ciągle ubijając. 6. Masę wylewamy do formy i pieczemy 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia na wysokiej drucianej podstawce.
* trzepaczkę zastąpiłam mikserem
Przepis z karty promującej książkę "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moreno. Promocyjna karta dołączona do jakiejś gazety spełniła swoją funkcję marketingową. Książkę przyniesie Mikołaj :)
