Ciasto jagodowe na zimno
            Odrobina słodyczy w upalne dni? Nie ma nic lepszego jak lekkie zimne ciacho z galaretką i owocami. Nie za słodkie ponieważ delikatnie kwaśne jagody idealnie równoważą słodki smak śmietany.
 
 
 
 
 Składniki:
 na ok 20 porcji
 
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
 - 4 łyżeczki żelatyny
 - 2 galaretki o smaku owoce leśne
 - ok. 200-300g jagód
 - dżem jagodowy (niekoniecznie)
 - biszkopty
 
 Przygotowanie:
 
 Żelatynę rozpuść w poł pół szklanki gorącego mleka i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu i również odstaw do schłodzenia. 
 Do miski wlej 400ml zimnego mleka, wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj na najwyżych obrotach przez ok 4-5 min. Pod koniec dodoaj tężejącą żelatynę i dokładnie zmiksuj. 
 
 Blachę o wymiarach 24x24 wyłóż biszkoptami, a szczeliny wypełnij dżemem. Następnie wyłóż tężejąca masę śmietanową i wstaw do lodówki, aż całkowicie się zetnie. 
 Kiedy galaretki będą się już powoli ścinać wierzch ciasta posyp jagodami i zalej galaretkami. 
 Całość wstaw do lodówki na ok 2 godz.
 
 
 