Ciasto jabłkowo-jagodowe


200 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
100
ml oleju - słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2-3 jabłka pokrojone w kostkę, posypane cynamonem oraz mrożone jagody
cukier puder do posypania ciasta
Jajka
zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała
gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto
wylałam do okrągłej formy (21 cm) wysmarowanej masłem. Z wierzchu posypałam owocami.
Piekłam około 60 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty. Za bardzo przypiekły mi się jagody - aczkolwiek zdania są tu podzielone ;-) W każdym bądź razie lepiej wysypać najpierw jagody a potem jabłka.
Przestudzone można posypać cukrem pudrem.