Ciasto francuskie z fetą
Czasami mamy bardzo mało czasu, czy energii na przygotowanie ciepłego posiłku. I to danie jest świetnym sposobem, by sobie w takiej sytuacji poradzić. Robi się je błyskawicznie i w niezwykle prosty sposób. Najdłużej trwa czekanie na to, aż się upiecze. Potrawa ta jest niesamowicie dobra i nie budzi w nas wyrzutów sumienia fakt, że tak mało się postaraliśmy. ;-) Bardzo smakuje gościom i aż mi wtedy wstyd przyjmować pochwały, jak świetnie gotuję, skoro wiem, że poświęciłam jej przyrządzeniu raptem 5 minut. ;-) Takie przepisy pięciominutowe, ale smaczne i ciekawe są prawdziwym podarunkiem dla nas zapracowanych. :-)
Ciasto francuskie z fetą
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 200 g fety, takiej jaką lubimy najbardziej
suszone oregano l. inne suszone zioła
pieprz
odrobina soli
pomidor z miekką skórką, np. malinowy
jajko
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Na nim rozkładamy ciasto francuskie. Na połowie ciasta rozsypujemy fetę, posypujemy ją suszonymi ziołami. Na serze kładziemy plastry pomidora i posypujemy je pieprzem oraz odrobiną soli.
Składamy ciasto, przykrywając ser. Łaczymy ze sobą brzegi ciasta. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. I pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po wyglądzie ciasta poznamy, że jest całkiem gotowe.