Ciasto dyniowe z mascarpone
 
            
                    
Dynia to piękna oznaka jesieni. 
Wielka, okrągła, intensywnie pomarańczowa (chociaż zielone odmiany tez 
mam na "plantacji"), piękna...  Tym razem proponuję Wam ciasto dyniowe z
 polewą z mascarpone.
Ciasto dyniowe Zrobić
 mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu 
przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, 
obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję
 waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z 
limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z 
białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
 pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie 
przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na 
tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać 
bułką tartą.
Kiedy gotowe 
ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z 
cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
 
Zrobić
 mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu 
przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, 
obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję
 waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z 
limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z 
białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
 pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie 
przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na 
tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać 
bułką tartą.
Kiedy gotowe 
ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z 
cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Inspiracja: Kwestia smaku
                
                
                Ciasto dyniowe
- 250g musu z dyni
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- skórka z jednej limonki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- migdały w płatkach
 Zrobić
 mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu 
przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, 
obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję
 waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z 
limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z 
białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
 pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie 
przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na 
tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać 
bułką tartą.
Kiedy gotowe 
ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z 
cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
 
Zrobić
 mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu 
przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, 
obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję
 waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z 
limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z 
białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
 pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie 
przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na 
tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać 
bułką tartą.
Kiedy gotowe 
ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z 
cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Inspiracja: Kwestia smaku
 
            