Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne!

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z dyni. Jest puszyste, wilgotne, mięciutkie i lekko korzenne. Do jego upieczenia potrzebne będzie puree z dyni, jak je przygotować dowiecie się TU. Ciasto dyniowe to obowiązkowy wypiek każdej jesieni, jego smak wywoła uśmiech w najbardziej ponury dzień :).

160 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka sody
szczypta soli
200 g puree z dyni
130 g cukru
120 ml oleju
2 jajka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
- Puree z dyni i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiać mąkę, dodać cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. W drugiej misce umieścić puree z dyni, cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Do mokrych składników na 4 razy dodać suche składniki z drugiej miski, delikatnie mieszając trzepaczką rózgową po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Przygotować lukier : składniki umieścić w miseczce lub kubku, dokładnie wymieszać ( jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku z pomarańczy, jeśli zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru), polać ostudzone ciasto, odstawić na kilka chwil do stężenia.