Ciasto dyniowe z Lubelskiego kociołka

Ciasto dyniowe z Lubelskiego kociołka

Lubelski kociołek to wspólna inicjatywa blogerek z Lublina i okolic. Umówiłyśmy się, że dzisiaj wrzucamy do kociołka dynię. Jestem bardzo ciekawa propozycji bo dynia jest dla mnie takim nijakim warzywem, z którego można wyczarować coś naprawdę wspaniałego. Ja postanowiłam zrobić ciasto. Takie podstawowe, proste, amerykańskie,  które kojarzy się z  Halloween. Jego podstawą jest pure z dyni, które można zrobić na dwa sposoby albo upiec dynię albo ugotować. W obydwu przypadkach chodzi o to, aby woda wyparowała i nie obciążyła ciasta. Dzięki dodatkowi pure z dyni ciasto jest wilgotne ale nie zakalcowate a  takie lubię najbardziej.

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z Lubelskiego kociołka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g pure z dyni
  • 3 jajka w pokojowej temperaturze
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem na  puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać pure z dyni oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-60 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego:)

Kategorie przepisów