Ciasto dyniowe z białą czekoladą

Ciasto dyniowe z białą czekoladą

 Zdjęcie - Ciasto dyniowe z białą czekoladą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami             

Posłuchajcie moi Mili

Co Wam powiem w tejże chwili

Czy to będzie niespodzianka

Gdy spotyka kucharkę kucharka...

W kuchni naraz jakieś czary,

Stoją miski, jakieś miary,

Tutaj mąka, cukier leci

A one śmieją się jak dzieci...

Jedna mierzy, druga waży,

trzecia o migdałach marzy.

Wszystkie razem coś próbują,

to odejmą, dosypują,

tam doleją, zamieszają,

co też one w myślach mają?

To nie czary, to nie cuda

im naprawdę coś się uda.

Bo to kuchnia niespodzianek

Kuchnia pełna Cudawianek,

i Atinek, i Majanek...

 

                 Czas na kolejne spotkanie w naszej wspólnej wirtualnej kuchni! Nareszcie ! Już nie mogłam się doczekać dziewczyn. Wysprzątałam porządnie kuchnię i zrobiłam miejsce, byśmy mogły cieszyć się wspólnym pieczeniem. Tym razem postanowiłyśmy upiec ciasto z okazji Festiwalu Dyni, który organizuje Bea. Cudawianka, Atinka i ja  zaopatrzyłyśmy się w śliczne, pomarańczowe dynie i inne składniki potrzebne do upieczenia dyniowych kwadratów z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ubrane w kolorowe fartuszki (ja mam fartuszek przedstawiający Italię, który kupiłam w Asyżu, a Wy dziewczynki?) ochoczo zabrałyśmy się do pracy ;) Jak zawsze było radośnie:) Szkoda, że to nasze pieczenie jest tylko wirtualne, bo chętnie bym z dziewczynami na żywo tak się spotkała. Ciekawe co wtedy byśmy upichciły? hy hy ;)

Podsumowując, mnie i Ukochanemu ciasto dyniowe bardzo smakowało, mimo iż sypnęło mi się nieco zbyt dużo imbiru. Fajne było, takie ostre hi hi ;) Polewa z białej czekolady doskonale pasuje do ciasta i całość smakuje naprawdę fajnie :)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z białą czekoladą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     

Składniki:
*1 szklanka mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli
*1 łyżeczka cynamonu w proszku
*1/2 łyżeczki imbiru w proszku
*1 szklanka drobno startego miąższu dyni
*3/4 szklanki brązowego cukru
*1/3 szklanki roztopionego masła
*1 jajko
*1 - 2 łyżki tartego świeżego imbiru
*1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni

Polewa:
*3 łyżki śmietanki kremówki
*100 g białej czekolady

oraz: forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana masłem (piekłam w nowej silikonowej formie, którą wygrałam w konkursie OlgiSmile)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.

W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.

Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki wanilii. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki orzechów.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z białą czekoladą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z białą czekoladą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów