Ciasto dyniowe

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj rozpoczął się Festiwal Dyni. Ja osobiście jeszcze nigdy jej nie jadłam, ale doszłam do wniosku, że jest to świetna okazja na poznanie nowego smaku i kto wie, może się do niej przekonam. Na pierwszy raz wybrałam ciasto dyniowe od Bei. Ciasto jest lekko wilgotne i kwaskowe, bardzo mi smakowało. Wybrałam wersję z orzechami, przyprawami korzennymi i sokiem z cytryny. Jestem teraz gotowa na inne potrawy z dynią. W swoim przepisie Bea podała, że jest to przepis na tortownicę 26 cm, ja robiłam w blaszce 24x24 i mam wrażenie, że wyszło troszkę zbyt niskie - mnie to jednak nie przeszkadza. Ta dynia na zdjęciach, to oczywiście tylko ozdoba:-)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 4 jajka
  • 90 g miodu
  • 1 cytryna -skorka + sok (lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
  • 250 g dyni
  • 200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 50 g maki
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder

Dynie zetrzeć na tarce. Żółtka ubić z miodem, dodając sok i skórkę cytrynową (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia - wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na pianę i na koniec dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do dobrze wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem) tortownicy.

Piec w temperaturze 180 C, przez około 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Salami kalabryjskie z lazurem,…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zupa rybna

aronia aronia
Wiem co jem

1

Sałatka jarzynowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Ciasteczka (serowe!) z nadzien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

1

Gulasz rybny z ciecierzycą, cy…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Pierogi z suszonymi śliwkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Korzenne kopytka z marchewką

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zamiast barszczu

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Smaczne gofry waniliowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowy chlebek bananowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni