Ciasto dyniowe

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj rozpoczął się Festiwal Dyni. Ja osobiście jeszcze nigdy jej nie jadłam, ale doszłam do wniosku, że jest to świetna okazja na poznanie nowego smaku i kto wie, może się do niej przekonam. Na pierwszy raz wybrałam ciasto dyniowe od Bei. Ciasto jest lekko wilgotne i kwaskowe, bardzo mi smakowało. Wybrałam wersję z orzechami, przyprawami korzennymi i sokiem z cytryny. Jestem teraz gotowa na inne potrawy z dynią. W swoim przepisie Bea podała, że jest to przepis na tortownicę 26 cm, ja robiłam w blaszce 24x24 i mam wrażenie, że wyszło troszkę zbyt niskie - mnie to jednak nie przeszkadza. Ta dynia na zdjęciach, to oczywiście tylko ozdoba:-)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 4 jajka
  • 90 g miodu
  • 1 cytryna -skorka + sok (lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
  • 250 g dyni
  • 200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 50 g maki
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder

Dynie zetrzeć na tarce. Żółtka ubić z miodem, dodając sok i skórkę cytrynową (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia - wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na pianę i na koniec dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do dobrze wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem) tortownicy.

Piec w temperaturze 180 C, przez około 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Pyszne ciasto z migdałami oraz…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

2

Biszkopt z masą orzechową

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Ciasto z mąki razowej z malina…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Tort migdałowo-malinowy z nagi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

4

Sernik na zimno z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Ciasto z jagodami i kokosem (e…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Domowe lody wiśniowe z karmeli…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Konfitura wiśniowo-rabarbarowa…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sárgarépa-főzelék

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Cukinia z pomidorami i fetą

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Okroszka - rosyjski chłodnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

3

Omlet z kukurydzą, boczkiem i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu