Ciasto dyniowe

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj rozpoczął się Festiwal Dyni. Ja osobiście jeszcze nigdy jej nie jadłam, ale doszłam do wniosku, że jest to świetna okazja na poznanie nowego smaku i kto wie, może się do niej przekonam. Na pierwszy raz wybrałam ciasto dyniowe od Bei. Ciasto jest lekko wilgotne i kwaskowe, bardzo mi smakowało. Wybrałam wersję z orzechami, przyprawami korzennymi i sokiem z cytryny. Jestem teraz gotowa na inne potrawy z dynią. W swoim przepisie Bea podała, że jest to przepis na tortownicę 26 cm, ja robiłam w blaszce 24x24 i mam wrażenie, że wyszło troszkę zbyt niskie - mnie to jednak nie przeszkadza. Ta dynia na zdjęciach, to oczywiście tylko ozdoba:-)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 4 jajka
  • 90 g miodu
  • 1 cytryna -skorka + sok (lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
  • 250 g dyni
  • 200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 50 g maki
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder

Dynie zetrzeć na tarce. Żółtka ubić z miodem, dodając sok i skórkę cytrynową (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia - wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na pianę i na koniec dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do dobrze wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem) tortownicy.

Piec w temperaturze 180 C, przez około 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny keks z bakaliowym l…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Razowy chleb orkiszowy z orzec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kruchości miodowo-pomarańczowe

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Brownie z masłem orzechowym dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Proste ciasto z żurawiną a’la…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chusteczki z ciasta francuskie…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

1

Przepyszna pasta kanapkowa z f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Duńska sałatka śledziowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Krem z kalafiora pieczonego

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Pikantny sos śliwkowy do mięs…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Ekonomia gastronomii czyli nal…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mizeria

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity