Ciasto dwukolorowe

Składniki (na małą keksówkę):

- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki razowej (można użyć tylko białej),
- 1/2 szklanki cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie to troche więcej),
- 1 czubata łyżka kakao, Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżka octu,
- szczypta cynamonu,
- ok 1 szklanka zimnej wody.

Wykonanie:

Połączyć suche składniki, oprócz kakao, dodać mokre, wymieszać dobrze łyżką (jest to bardzo proste do wykonania). Do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą keksówki wylać 3/5 ciasta. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao, dobrze wymieszać (można dodać odrobinę wody jeśli nie chce się połączyć). Kakaową część ciasta wyłożyć na środku białej (można trochę łyżką delikatnie w miejscu przemieszać, żeby kakowa część spłynęła w dół.
Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 40 minut.
Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze żurawinę suszoną, ale robiłam też wersję tylko kakową (wtedy dajemy 3 łyżki) z wiśniami i ze śliwkami. Ciasto stanowi wspaniałą bazę wyjściową z któą można dowolnie eksperymentować :-)

Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

1

Binenstich mit Apfelfülung

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z masłem orzechowym dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Sernik nowojorski

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Proste ciasto z żurawiną a’la…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Różowa kostka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka śmietankowa (bez masła)

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Brownie z masłem orzechowym dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Pierniczki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Świąteczny keks z kuchni staro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasto z żurawiną a’la…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placuszki gryczane z jabłkam…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Różowa kostka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku