Ciasto dwukolorowe

Składniki (na małą keksówkę):

- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki razowej (można użyć tylko białej),
- 1/2 szklanki cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie to troche więcej),
- 1 czubata łyżka kakao, Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżka octu,
- szczypta cynamonu,
- ok 1 szklanka zimnej wody.

Wykonanie:

Połączyć suche składniki, oprócz kakao, dodać mokre, wymieszać dobrze łyżką (jest to bardzo proste do wykonania). Do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą keksówki wylać 3/5 ciasta. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao, dobrze wymieszać (można dodać odrobinę wody jeśli nie chce się połączyć). Kakaową część ciasta wyłożyć na środku białej (można trochę łyżką delikatnie w miejscu przemieszać, żeby kakowa część spłynęła w dół.
Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 40 minut.
Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze żurawinę suszoną, ale robiłam też wersję tylko kakową (wtedy dajemy 3 łyżki) z wiśniami i ze śliwkami. Ciasto stanowi wspaniałą bazę wyjściową z któą można dowolnie eksperymentować :-)

Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

3

Wtorek z kaszą #6: Pasztet jag…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Warzywa pieczone i celebracja…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Wegetariański pasztet z grzybó…

Dorota Dorota
SuperStyler

5

Kotlety z brokuła / Wegeburger

Kaś Kaś
Bake&Taste

Majonez wegański

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Kushari / Kuszari

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

3

Włoskie bułeczki na Wielkanoc…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Jajka faszerowane tatarem z wę…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Biała kiełbasa z jajkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

3

Jajka bazyliowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

5

Mazurek orzechowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Ciastka czekoladowe

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii