Ciasto dwukolorowe

Składniki (na małą keksówkę):

- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki razowej (można użyć tylko białej),
- 1/2 szklanki cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie to troche więcej),
- 1 czubata łyżka kakao, Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżka octu,
- szczypta cynamonu,
- ok 1 szklanka zimnej wody.

Wykonanie:

Połączyć suche składniki, oprócz kakao, dodać mokre, wymieszać dobrze łyżką (jest to bardzo proste do wykonania). Do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą keksówki wylać 3/5 ciasta. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao, dobrze wymieszać (można dodać odrobinę wody jeśli nie chce się połączyć). Kakaową część ciasta wyłożyć na środku białej (można trochę łyżką delikatnie w miejscu przemieszać, żeby kakowa część spłynęła w dół.
Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 40 minut.
Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze żurawinę suszoną, ale robiłam też wersję tylko kakową (wtedy dajemy 3 łyżki) z wiśniami i ze śliwkami. Ciasto stanowi wspaniałą bazę wyjściową z któą można dowolnie eksperymentować :-)

Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe whoopie pies

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Chlebek dyniowy z nasionami ko…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Zielone ciasto cytrynowe z kiw…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Owsiane drożdżówki z budyniem…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Dyniowe babeczki

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Przepisy z tych kategorii

Mango-Apfel Strudel z ciasta f…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Brownie z masłem orzechowym i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik pistacjowy z białą czek…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

„La Sbrisoletta” – włoska szar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Brownie podwójnie dyniowe

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

4

Diabelski tort

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony