Ciasto dwukolorowe

Składniki (na małą keksówkę):

- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki razowej (można użyć tylko białej),
- 1/2 szklanki cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie to troche więcej),
- 1 czubata łyżka kakao, Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżka octu,
- szczypta cynamonu,
- ok 1 szklanka zimnej wody.

Wykonanie:

Połączyć suche składniki, oprócz kakao, dodać mokre, wymieszać dobrze łyżką (jest to bardzo proste do wykonania). Do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą keksówki wylać 3/5 ciasta. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao, dobrze wymieszać (można dodać odrobinę wody jeśli nie chce się połączyć). Kakaową część ciasta wyłożyć na środku białej (można trochę łyżką delikatnie w miejscu przemieszać, żeby kakowa część spłynęła w dół.
Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 40 minut.
Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze żurawinę suszoną, ale robiłam też wersję tylko kakową (wtedy dajemy 3 łyżki) z wiśniami i ze śliwkami. Ciasto stanowi wspaniałą bazę wyjściową z któą można dowolnie eksperymentować :-)

Zdjęcie - Ciasto  dwukolorowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Kanapka z jajkiem sadzonym

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

1

Jajka zapiekane z chorizo

Dzi Dzi
karmelowy

1

Omlet z lnem i otrębami na sło…

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

3

Sałatka porowa z awokado i szy…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Creme brulee

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Torcik niedzielny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Pstrąg pieczony w folii

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

5

Kluski kładzione z serka wanil…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Placuszki z kaszy gryczanej i…

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Granola czekoladowo-pomarańczo…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Zimowa minestrone z ciecierzyc…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zupa cebulowa. Bo tak. I przyp…

mollisia mollisia
Walka w kuchni