Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Lekkie, puszyste, pachnące wanilią i cynamonem ze sliwkami ciasto drożdżowe z kruszonką, takie tradycyjne, domowe, najlepsze.

Każdy na pewno się skusi by spróbować na podwieczorek, czy do kawy. Zapraszam ?

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze sliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 65 g masła
  • 1 jajo
  • 1 białko
  • 200 lub 220 ml letniego mleka
  • 1 kg sliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamanu

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze sliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drozdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiać, dodać wyrośnięte drożdże.
  3. Cukry utrzeć z jajkiem i białkiem i dodać do ciasta oraz roztopione masło i mleko.
  4. Wyrabiać przez 5 minut, następnie przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.
  6. Rozwałkować  na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia.
  7. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką.
  8. Sliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  9. Ułożyć na ciescie, dociskając lekko.
  10. Posypać sliwki 2-3 łyżkami cukru waniliowego wymieszanym z 1/2 łyżeczką cynamonu.
  11. Następnie posypać kruszonką.
  12. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  13. Piekarnik nagrzać do  temp. 200 st. C, po włożeniu ciasta zmniejszyć temp. do 185 st. C, piec przez 30 minut lub do zarumienienia.

Wykonanie kruszonki:

  1. Mąkę rozetrzeć z masłem i cukrem.
  2. Jeśli się klei, dodać jeszcze odrobinę maki, jeśli jest za sucha, odrobinę masła.

Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze sliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów