Ciasto drożdżowe ze śliwkami.
            
Wszędzie już pachnie jesienią. Pachnie deszczem, mglistym porankiem i grzybami… Pachnie dojrzałym sadem owocowym i schnącymi liśćmi.
Pachnie gorącą herbatą, którą znów lubię sączyć spod ulubionego koca i wciąż ciepłym drożdżowym ciastem ze śliwkami. Z nim mogę nawet z przyjemnością patrzeć jak kolorowe liście nostalgicznie spadają z drzew i cały świat przygotowuje się na nadchodzącą zimę.
Lato wróci za rok, a teraz czas odpocząć po wakacyjnych wojażach… Z jesienną drożdżówką… z tą najlepszą, domową…
Moja jesienna drożdżówka rośnie w oczach, warto więc użyć dość dużej blachy, by nie wypłynęła podczas pieczenia. Ogromna ilość śliwek w cieście sprawia, że jest wilgotne, wyraziste i kwaskowe. Zamiast tradycyjną kruszonką, posypałam wierzch ciasta orzechami, co dodało chrupiącego elementu i sprawiło, że jest jeszcze bardziej jesienne. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, a śliwki kwaskowe – taka ich natura. Dzięki mgiełce z cukru pudru wszystko się równoważy i smakuje wybornie.
Ciasta drożdżowe dzielę na dwie kategorie: dobre i najlepsze na świecie. Ten przepis z pewnością można zaliczyć do tej drugiej kategorii. Jest delikatne, puszyste, sprężyste, odpowiednio wilgotne i o bogatym smaku. Ze względu na swoją dość luźną konsystencję przed pieczeniem, idealnie nadaje się do ciast pieczonych w blachach i bab.
Polecam z kleksem bitej śmietany ze szczyptą cynamonu.

Składniki:
- 420g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 550)
 - 250ml ciepłego mleka
 - 25g świeżych drożdży
 - 2 duże jajka
 - 3 żółtka
 - 50g masła
 - 30 ml oleju
 - 1/4 szklanki cukru (jeśli lubisz słodsze ciasto drożdżowe dodaj 1/2 szklanki)
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - 1kg dojrzałych śliwek
 - 50g orzechów włoskich
 - 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
 
Przygotowanie krok po kroku:
- Drożdże rozpuść w 2-3 łyżkach letniego mleka, dodaj 1/2 łyżeczki cukru i oprósz lekko mąką. Odstaw na około 15 minut aż rozczyn zacznie pracować.
 - Do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj mleko, jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i rozczyn. Drewnianą łyżką lub w robocie kuchennym zagnieć ciasto do połączenia składników.
 - Następnie dodaj bardzo miękkie lub rozpuszczone masło i olej.
 - Zagniataj ciasto ta długo aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Powinno mieć dość luźną, rozlewającą się konsystencję, ale nie może być zupełnie płynne.
 - Dobrze wyrobione ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut do podwojenia objętości.
 - Po wyrośnięciu krótko zagnieć ciasto i ponownie odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
 - Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
 - Orzechy grubo posiekaj.
 - Ciasto po wyrośnięciu przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy i rozciągnij na całej powierzchni.
 - Na wierzchu gęsto ułóż śliwki i posyp orzechami i brązowym cukrem.
 - Odstaw do napuszenia.
 - Wstaw do piekarnika i piecz w 180° przez około 45minut – do zrumienienia się ciasta.
 - Wystudź, a następnie oprósz cukrem pudrem.
 
Smacznego!



