Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i migdałową  kruszonką

Sezon rabarbarowy w pełni a ja chciałam też opróżnić zamrażarkę przed sezonem truskawkowym więc w drożdżowym cieście wylądowały zarówno truskawki jak i rabarbar. Połączenie znane i lubiane, u mnie dodatkowo w towarzystwie migdałowej kruszonki. Na poprawę humoru, po ciężkim tygodniu, znakomite.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i migdałową  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 3/4 szklanki mąki
  • 600 g rabarbaru - obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
  • szklanka truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • garść płatków migdałowych

Wlać mleko do dużej miski, dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę i cukier, wymieszać. Przykryć i zostawić aż masa podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, aż powstanie elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Mąkę na kruszonkę  wymieszać z cukrem, migdałami oraz roztopionym masłem. Blachę posmarować masłem, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć. Ułożyć rabarbar i truskawki na cieście, posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane. Przed pokrojeniem ostudzić.

Smacznego:)

Kategorie przepisów