Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Pamiętam jak dziś monstrualne zielone liście z różowymi łodygami rosnące gdzieś w cieniu na uboczu dziadkowej działki. Nikt się nimi nie przejmował, nie były podlewane, a zawsze osiągały olbrzymie rozmiary. Trochę bałem się ich zrywać i wydawało mi się, że jest w nich coś nadnaturalnego, więc pomagał mi w tym dziadek. Razem przynosiliśmy pęczek różowych łodyg babci, która gotowała z nich kompot i piekła ciasto drożdżowe z kruszonką. Uwielbiałem jego zapach, który roznosił się wtedy po mieszkaniu. Pachniało masłem i domowym ciepłem. Zanim ciasto drożdżowe zdążyło wystygnąć, ja łapczywie wyjadałem z niego największe kawałki kruszonki, za co często byłem ganiony. Do dziś mi to zostało. ? Pamiętam też podjadanie surowych łodyg rabarbaru, które maczałem bezpośrednio w cukrze. To była najcudowniejsza słodycz dzieciństwa. Wraz z upływem lat moje uwielbienie do rabarbaru nie minęło i na sezon czekam równie mocno, co na truskawki. Wtedy ja albo babcia pieczemy dużą blachę pachnącej drożdżówki i kroimy na kawałki jeszcze ciepłą. Ze szklanką zimnego mleka smakuje najwspanialej. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką chyba nigdy mi się nie znudzi, a jego zapach zawsze przywraca mi najpiękniejsze wspomnienia.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Łukasz Pamiętam jak dziś monstrualne zielone liście z różowymi łodygami rosnące gdzieś w cieniu na uboczu dziadkowej działki. Nikt się nimi nie przejmował,…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 20-24
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 4 łodygi rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
PRZYGOTOWANIE
Zaczyn
- Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże w letnim, lecz nie gorącym mleku. Kolejno wsyp cukier oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut i poczekaj, aż drożdże się wzburzą.
Ciasto drożdżowe
- Mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej zaczyn, wbij jajka oraz dodaj roztopione i przestudzone masło. Ciasto wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników, a następnie zacznij powoli zagniatać. Ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne, lecz nadal trochę klejące. Wtedy wychodzi najdelikatniejsze po upieczeniu. Przy ręcznym wyrabianiu trzeba podsypywać je sporą ilością mąki. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie na podsypanym mąką blacie i rozwałkuj na wielkość blaszki (ok. 25x40 cm). Blaszkę pokryj papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając ją z posiekanego zimnego masła, mąki i cukru oraz pokrój rabarbar i wymieszaj go z cukrem i cynamonem.
- Na wyrośniętym cieście rozłóż rabarbar i całość posyp zagniecioną kruszonką. Ciasto drożdżowe piecz w 180ºC przez około 40-45 minut do suchego patyczka (należy sprawdzić sam środek ciasta). Odstaw do przestudzenia.