Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste)


Jak w tytule - błyskawiczne i proste.Nie wymaga kilkukrotnego wyrastania i zagniatania.Dla zabieganych, niewprawionych w drożdżowych wypiekach czy małych kuchennych leni :) trzecia opcja to ja :D
Zapomniałabym o najważniejszym - bardzo smaczne!Miękkie, puszyste i pięknie pachnące, czyli takie, jak drożdżowe być powinno.Polecam!

Składniki
przepis cytowany za Daria Anna z blogu Skarbiec Kulinarny
- 1 kostka świeżych drożdży (100 g)
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. zimnego mleka
- 4 jajka roztrzepane
- 5 szkl. mąki pszennej
Składniki dodatkowe:
- owoce - dowolne (według przepisu 1 kg, ale u mnie... 1 duże jabłko coby ciasto się nie zapadło pod ciężarem; za pierwszym razem, przy użyciu około 800 g jabłek, ciasto w środku trochę się zapadło)
- kruszonka
- cukier puder (opcjonalnie)
KruszonkaMamina
- 100 g margaryny/masła
- 150 g cukru
- 200 g mąki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać tylko 4 szkl.).Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianym ręcznikiem.Po czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.Dodać pozostałość mąki (1 szkl.) i wmieszać w pozostałą masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja (ciasto może kleić się do rąk, ale nie ma potrzeby dodawać dodatkowo mąki).Wylać i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia formie lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.Rozgrzać piekarnik do 180* C.Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.Po upływie 5 min. od czasu zakończonego pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.Kroić najlepiej po upływie 30 min.Posypać cukrem pudrem.


