Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na akcję jagodową upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu kuchareczki 58. Ciacho się udało, dziękuję za przepis, pyszotka!

 

Składniki:
0,5 kg - 0,6 kg mąki pszennej
0,5 kostki drożdży (50 g)
1 jajko
6 łyżek cukru kryształu
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła - roztopić

Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła lub margaryny - rozpuścić
2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ

Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina przegotowanej gorącej wody
kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym

 

Dodatkowo:
dowolne owoce - ja użyłam jagód

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy (blaszaka o wymiarach: 25cmx35cm).

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką, tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 50-60 minut. Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.

Kruszonka: składniki na kruszonkę wsypać do miski i i wolno wymieszać, przesypując mąką.

Lukier: do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać, jak będzie za gęste to jeszcze dolać wody. Pamiętać, aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą, ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polać placek.

 

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów