Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania

Przepis na to ciasto, dostałam od fanki Pani Zosi ? Jest to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe, które zrobisz bez wysiłku. Ciasto znakomicie rośnie, można tutaj dodać masę serową, ulubione owoce i kruszonkę. Użyłam foremki o wymiarach 24 x 30 cm, i jak widać na zdjęciach, zdecydowanie można użyć foremki w większym rozmiarach.
Polecam to ciasto do śniadaniówki, do kubka gorącego mleka, na weekend dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki na ciasto bez wyrabiania

– 3 jajka
– 50 g. świeżych drożdży lub 7 g. instant
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka letniego mleka ( nie gorącego )
– 1/2 szklaki oleju
– 500 g. mąki pszennej
– 4 starte jabłka

Kruszonka

– 6 łyżek mąki
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki miękkiego masła

Do miski wbij jajka, dokładnie rozkłóć rózgą kuchenną. Masę jajeczną, równomiernie posyp pokruszonymi drożdżami, lub drożdżami instant. W podobny sposób dodaj cukier. Dolej mleko i olej. Składników nie mieszamy.

Miskę przykryj ściereczką, i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania, na 3 godziny.

Następnie dodaj mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj.

Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm ( można użyć większej ), wyłóż papierem do pieczenia, masę przełóż na blaszkę, wyrównaj powierzchnię. Ponownie przykryj ściereczką i zostaw w cieple do wyrastania, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Składniki na kruszonkę, połącz w dłoniach. Starte jabłka rozłóż na ciasto, jeżeli jabłka są bardzo soczyste, można wycisnąć trochę soku. Na jabłka, pokrusz kruszonkę.

Ciasto piekłam w temperaturze 170 – 180 stopni, około 35 minut. Ciasto powinno się przyrumienić, a boki ciasta, powinny odejść od boków blaszki. Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia ?

Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów