Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bywały lata, że już w styczniu nie miałam ani jednego słoika z dżemem w swojej spiżarni. Bywały też takie, kiedy w ogóle nie robiłam żadnych przetworów i jakoś za bardzo nie rozumiałam sensu przygotowywania zapasów na zimę. Ale od kiedy jestem mamą, potrzeba robienia dżemów, soków, musów jabłkowych i przecierów pomidorowych na zimę przyszła sama. Automatycznie w pakiecie z dzieckiem :)

W zeszłym roku pobiłam swój rekord przetwarzania jedzenia na zimę. W rezultacie, cały czas mam jeszcze dużo pełnych słoików. Zużywam stopniowo musy jabłkowe do jabłeczników, naleśników, a ostatnio także jako dodatek do budyniu waniliowego.
Przeciery pomidorowe do zup, sosów i gulaszy.
Soki owocowe rozcieńczone z wodą daję synowi do szkoły.
A dżemy do kanapek, naleśników, jako dodatek do jogurtu domowego, a także do ciast.

Do dzisiejszego ciasta drożdżowego dałam prawie cały słoik dżemu z truskawek. W miejscach, gdzie nałożyłam łyżeczką dżem, ciasto się lekko zapadło, zatapiając w sobie kruszonkę. W tych miejscach kruszonka jest najpyszniejsza :)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
blacha prostokątna 31 x 20 cm

30 g świeżych drożdży
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
400 g mąki pszennej
3 jajka w temp. pokojowej
100 g masła
około ¾ słoika dżemu truskawkowego (wiśniowego, porzeczkowego ...)

Kruszonka:
100 g mąki
100 g cukru
75 g rozpuszczonego masła

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Skórkę z pomarańczy rozetrzeć w misce z cukrem, aż powstanie „wilgotny piasek”. Mąkę przesiać i dodać do cukru, dodać jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około1 godz.
Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu na cieście łyżeczką ułożyć porcje dżemu i całość posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów