Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj kolejne ciasto drożdżowe, tym razem z brzoskwiniami, które bierze udział w akcji "Majówkowe szaleństwo". Przepis znalazłam w książce: "Słodka kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • p4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła lub margaryny (8 dag)
  • cukier waniliowy

Składniki na kruszonkę:

  • 12 dag krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 kostki masła lub margaryny (8 dag)

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń - około 85 dag lub 50 dag świeżych brzoskwiń

Brzoskwinie obierać, przekroić na pół (jeśli są z puszki osączyć z zalewy). Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, sól. Składniki wymieszać, gdy dokładnie się połączą, dosypać (w 2 partiach) przesianą mąkę, następnie wyrabiać ciasto (najlepiej drewnianą łyżką) około 5 minut, aż stanie się jednolite.

Dodać letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiać tak długo, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotować kruszonkę: masło lub margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą, zagnieść czubkami palców kruszonkę, odstawić w ciepłe miejsce.

Do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości blachy nałożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką, ponownie odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy placek podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego w 160 stopni C piekarnika i piec 45-50 minut. Zrumienione ciasto schłodzić, można polać dowolnym lukrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów