Ciasto drożdżowe najlepsze na świecie

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Standardowa wymówka, żeby go nie robić, czyli to zajmuje tyle czasu zniknęła w ten weekend. Mąż zrobił pranie, ogarnął kuchnię a potem patrzył się tym wyczekującym spojrzeniem. I cóż mogłam zrobić, zakasałam rękawy, przygotowałam maszynę do pieczenia chleba i zabrałam się za robotę.

Krzysztof pochłonął jeszcze ciepły kawałek mrucząc, że to najlepsze ciasto drożdżowe, jakie w życiu jadł. I dziś rano przekonałam się, że mówił serio, większa część ciasta zniknęła, a on z miną niewiniątka oświadczył że wiewiórki ukradły. I cóż mogę zrobić? Upiekę kolejne ciasto, lecz najpierw pochwalę się drożdżowym.

Ciasto drożdżowe z nektarynkami i borówkami amerykańskimi

Składniki:
Na ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
Szczypta soli
Pół saszetki drożdży suszonych
50 g cukru
3 łyżki oliwy
100 ml ciepłego mleka
1 jajko


Na nadzienie:
1 op cukru waniliowego
50 g masła
30 g cukru
100 g borówek
3 nektarynki
Łyżka bułki tartej

Przygotowanie
Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem, wlać na dno maszyny, dodać jajko, obie mąki, oliwę i sól. Włączyć program mieszania. Ja dosypałam w trakcie jeszcze 1 łyżkę mąki, ponieważ moje ciasto było zbyt lepiące.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt.
Nektarynki sparzyć, obrać, borówki umyć. Owoce wymieszać z cukrem waniliowym i bułka.

Na cieście rozłożyć kawałki masła, wysypać na to owoce i posypać cukrem zwykłym
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zwinąć jak roladę, przełożyć zwinięciem do spodu.
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przeciąć ciasto wzdłuż, zapleść ciasto jak warkocz (u mnie to były raptem dwa przełożenia) i zwinąć w okrąg. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i odstawić do podwojenia wielkości

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec ok. 30 – 40 min w tem 190 st (należy kontrolować ciasto się dość szybko pieczenie). Ostudzić posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest równie świeże następnego dnia i po prostu pyszne.

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruchy placek z rabarbarem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Łatwe ciasto pomarańczowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

4

Ciasto ucierane z rabarbarem i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Ciasto migdałowe bez mąki

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Sernik krówkowy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Różowy tort dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

3

Tarta marcepanowo-serowa z pow…

figmara figmara
figowe smaki

1

Bajgle

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Łatwe ciasto pomarańczowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Tarta z kremem cytrynowo-imbir…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Lody chałwowe ♥

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

4

Ciasto ucierane z rabarbarem i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit