Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Chlebek czekoladowo- bananowy z orzechami

Chlebek czekoladowo- bananowy…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

 Leniwe pampuchy

Leniwe pampuchy

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie

Kasza jaglana z indykiem w pie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Torciki orzechowe z kremem waniliowym

Torciki orzechowe z kremem wan…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Buchty z czekoladowym kremem

Buchty z czekoladowym kremem

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Migdałowy placek z wiśniami
1

Migdałowy placek z wiśniami

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Racuchy na ostatki

Racuchy na ostatki

Kaś Kaś
Bake&Taste

Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Faworki Lucyny Ćwierczakiewicz…

atina atina
Tak sobie pichcę...

VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska

VADA - pączki / donaty z socze…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pieróg z kaszy gryczanej

Pieróg z kaszy gryczanej

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady