Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Niedawno na bazarach pojawiły się śliwki. Od razu powstał pomysł na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Bardzo fajne, nie za słodkie, doskonałe do kawy albo do lodów waniliowych!
- 10 śliwek
- cukier puder
ciasto:
- 250g czekolady gorzkiej
- 180g miękkiego masła
- 250g mąki
- 1030g cukru
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- szczypta soli
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Masło ucieram z połową cukru na puszystą masę, wlewam czekoladę i żółtka. Mieszam.
Białka ubijam na sztywno, po czym dodaję stopniowo resztę cukru cały czas ubijając.
Piekarnik nagrzewam do 180oC. Okrągłą formę o średnicy 23cm wykładam papierem do pieczenia.
Do masy czekoladowej dokładam połowę ubitych białek, delikatnie mieszam aż wszystko dokładnie się połączy. Następnie dodaję przesianą mąkę i mieszam. Na koniec pozostałą część białek. Mieszam delikatnie trzepaczką.
Do ciasta dorzucam pokrojone śliwki bez pestek.
Gładką i puszystą masę przelewam do formy i piekę 45 minut.
Ciasto wystudzam całkowicie.
Przed samym podaniem posypuję cukrem pudrem.