Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i truskawkami

  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO :
  • - mąka pszenna - 90 g
  • - masło - 80 g
  • - cukier - 150 g
  • - kakao - 40 g
  • - jajka - 2 szt
  • - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • - czekolada mleczna - 50 g
  • KREM :
  • - mleko - 0,5 l
  • - masło - 100 g
  • - budyń śmietankowy - 1 op
  • - cukier - 4 łyżki
  • - mąka pszenna - 2 łyżki
  • - mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • DODATKOWO :
  • - dżem truskawkowy - 1 łyżka
  • - truskawki - 100 g

Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać!

Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek.

Ale plany są po to przecież żeby je zmieniać , a w mojej kuchni liczy się fantazja!

I tym razem nie zawiodła!

Ciasto smakowało obłędnie i wbrew pozorom absolutnie nie było za słodkie!

Świeżo upieczone niesamowicie rozpływało się w ustach , ale kawałek , który uchował się na drugi dzień smakował równie rewelacyjnie!!!

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KREM:

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.

W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.

Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.

Studzimy mieszając od czasu do czasu.

Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu.

Dokładnie mieszamy.

CIASTO:

Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao.

Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy.

Wylewamy na tortownicę ( mała – 12 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35min/190C.

Studzimy!

Wystudzony kroimy na 2 blaty.

CAŁOŚĆ:

Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie kremem budyniowy,

Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy odrobiną konfitury truskawkowej i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z ricotty z malinami…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Dżem morelowy z imbirem i szaf…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Zdrowe ciasteczka ze śliwkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Dżem z borówki amerykańskiej

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

3

Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

5

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Grysikowy tort z malinami i ga…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Ciasto czekoladowo – śliwkowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort czekoladowy z solonym kaj…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Sernik nowojorski z owocami ja…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit