Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami

Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami jest bardzo słodkie. Krem karmelowy i banany to świetne połączenie sprawdzone w ciastach typu “Banoffee pie”.

Do ciasta dodajemy rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, dzięki czemu jest ono wilgotne. Olej ten powstaje z nasion rzepaku, które muszą przejść rygorystyczne wymagania jakościowe. Kujawski ma neutralny smak i nadaje się do wypieków, jak i smażenia czy sałatek.

Składniki na ciasto czekoladowe z karmelem i bananami: 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 100 ml mleka
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem karmelowy:

  • 130 g masy kajmakowej
  • 130 g mascarpone

Krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 banany
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

 

Przygotowanie ciasta czekoladowego z karmelem i bananami:

Formę o średnicy 28 cm smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy mąką. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C w trybie “góra-dół”. 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej rzepakowy oraz mleko i krótko miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia – całość mieszamy szpatułką. 

Ciasto czekoladowe przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 12-15 min. do suchego patyczka. Ciasto czekoladowe studzimy. 

Masę kajmakową mieszamy z serkiem mascarpone i otrzymanym w ten sposób kremem karmelowym smarujemy ciasto.

Banany kroimy wzdłuż i układamy ciasno na kremie karmelowym.

Schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Krem śmietankowy wykładamy na całej powierzchni ciasta czekoladowego z bananami. Posypujemy gorzkim kakao i schładzamy w lodówce.

Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami jest gotowe po kilku godzinach chłodzenia. 

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 3 godziny
Okazja: podwieczorek
Poziom trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów