Ciasto czekoladowe - Murzynek.

Ostatnio w pracy znajoma dumnie opowiadała jak zrobiła ciasto poczwórnie czekoladowe z przepisu Nigelli Lawson. Brzmiało to naprawdę pysznie i postanowiłam, że takie muszę też spróbować. Tak się złożyło, że wczoraj też natknęłam się na tenże właśnie odcinek programu kulinarnego. I co? Proszę Was - przecież mamy nasze polskie, jeszcze prostsze ciasto, które też można przystroić dodatkową porcją czekolady na wierzchu i nazwać poczwórnym - to przecież nasz murzynek. Powinnam zrobić teraz taką amerykańską minę z szeroko otwartymi oczami i zaintonować odpowiednio amerykańskie -Heloooooo! My przecież też to znamy i to mamy. I też nie przypominam sobie, żeby prostota jego przygotowywania polegała na tym, że wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym jak ciasto Nigelli, bo takowy raczej powszechnie nie występuje w polskich domach. W przeciwieństwie do domów amerykańskich, gdzie sprzętów i gadżetów jest raczej dużo, tylko że one się nie zużywają, tylko gromadzą kurz. Prostota naszego polskiego murzynka polega na tym, że składników jest mało, są tanie i łatwo dostępne i można go robić przy użyciu miksera lub bez (tylko pianę z białek się wtedy długo ubija). I właśnie dlatego przepis na niego przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Pamiętam, że moja babcia go robiła, a ja dzisiaj dodaję do niego nieco więcej czekolady i czynię z niego ciasto poczwórnie czekoladowe w polskim wydaniu.

na okrągłą blachę o średnicy ~30 cm:
- kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki kakao (czarne, gorzkie)
- 2 szklanki mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- tabliczka gorzkiej czekolady

  1. W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Nie powinno się zagotować. Jak się rozpuści - zostawiamy do ostygnięcia, bo w przeciwnym przypadku jajka by zmieniły swoją postać. 10 łyżek zostawiamy do polewy - ja często o tym zapominam, dlatego warto to zrobić na początku.

  2. Do ostygniętej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka - miksujemy lub mieszamy razem.

  3. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i połamaną w kostki czekoladę. Warto takie kostki położyć na wierzch ciasta jak już będzie w blasze, one same opadną w trakcie pieczenia, a jeśli pomieszamy od razu, to opadną na dno i tam już zostaną. Trochę czekolady można zetrzeć na tarce i zostawić do posypania ciasta. Ja z tabliczki ścieram trochę czekolady obieraczką do jarzyn lub jeśli chce mieć wiórki to kroję trochę ostrym nożem.

  4. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Trudno jest podawać czas pieczenia, bo każdy ma inny piekarnik, więc należy zacząć sprawdzać po godzinie czy ciasto jest surowe w środku nakłuwając wykałaczką lub surowym makaronem spaghetti lub drutem do dziergania.

  5. Polewa czekoladowa: do 10 łyżek zostawionej mikstury dodajemy łyżkę masła lub margaryny, łyżkę kakao i łyżkę cukru i rozgrzewamy. Są dwie opcje: wylewamy polewę na zimne ciasto lub ciepłe ciasto. Ostatni przypadek dotyczy sytuacji jeśli chcemy , aby polewa wsiąkła w ciasto. Jak polewa zacznie gęstnieć, posypujemy czekoladą.

  6. Proszę - ciasto poczwórnie czekoladowe, czyli murzynek...

Przepisy z tych kategorii

Pieróg z kaszy gryczanej

Pieróg z kaszy gryczanej

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Crème brûlée – idealne

Crème brûlée – idealne

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Faworki czyli chrust
1

Faworki czyli chrust

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Faworki pieczone w piekarniku
1

Faworki pieczone w piekarniku

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pączki

Pączki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina

Carnitas - pieczona po meksyka…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Śniadanie do łóżka #209: Pełnoziarniste gofry z jajkiem, fetą i szpinakiem

Śniadanie do łóżka #209: Pełno…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Orzechowiec

Orzechowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Omlet z kokosem

Omlet z kokosem

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Ucierany orzechowiec z kawałkami czekolady

Ucierany orzechowiec z kawałka…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu