Ciasto czekoladowe

Nie chcecie spędzić w kuchni zawrotnej ilości czasu, a macie ochotę na coś słodkiego? Przychodzę Wam z pomocą i podsyłam pomysł na pyszne, klasyczne ciasto z dodatkiem kakao i kawałków gorzkiej czekolady. Przepis jest szybki i prosty, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy z Was.

- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka miksujemy z cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Ciągle miksując, wlewamy ostudzone masło. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita łączymy ją z pianą z białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę.
Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w 200 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wbiciu w ciasto na wykałaczce nie zostaje płynna masa oznacza to, że możemy kończyć pieczenie.
Macie ochotę na jeszcze więcej czekoladowego smaku? Ostudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami lub płatkami kokosa.

Smacznego!