Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem

Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem
Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g jagód
  • 175 g cukru
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 75 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 35 g suchego maku
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
Przygotowanie

Oba oleje ucieramy z cukrem rózgą kuchenną.

Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszamy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości około 30 cm.

Ciasto posypujemy jagodami.

Pieczemy około 40 minut w temp. 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. W razie konieczności dopiekamy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów