Ciasto cytrynowe (Lemon Drizzle Cake)


Banalnie prosty przepis na pyszne ciasto cytrynowe - wilgotne, słodkie i lekko kwaśne. Ciasto nie sprawi nikomu problemu, jedyne co trzeba zrobić to zmiksować wszystkie składniki razem i to tyle :) Smakuje obłędnie, więc polecam spróbować!
Składniki na ciasto:
- 170g miękkiego masła
- 170g drobnego cukru
- 170g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 małych cytryn
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją gotową masą. Pieczemy w 175 stopniach 35-45 minut do tzw suchego patyczka.
W tym czasie przygotowujemy polewę, którą później nasączamy gotowe ciasto:
Składniki:
- sok z 2 małych cytryn
- 100g cukru pudru
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i patyczkiem do szaszłyków lub nożem nakłuwamy ciasto i następnie jeszcze gorące polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto po wystygnięciu wchłonie cały lukier i dopiero wtedy możemy wyjąć je z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na talerz. Polecam ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować skórką cytrynową.