Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Przepis ten, znaleziony przypadkiem na opakowaniu cynamonu, okazał się zdecydowanie strzałem w 10. Sezon śliwkowy w pełni, polecam!

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

5 jajek

250 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

1 cukier waniliowy lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

1 łyżka mielonego cynamonu

skórka starta z 1 cytryny 

szczypta soli

100 g zwykłego cukru

250 g mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (mój dodatek)

1 kg śliwek

3 łyżki migdałów w płatkach

Masło i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed zrobieniem ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze 100 g cukru, odstaw. Utrzyj masło z cynamonem, skórką cytrynową i solą. Kiedy będzie puszyste, nie przerywając ubijania dodawaj po 1 żółtku. Następnie dosyp cukier puder i cukier waniliowy, ubijaj jeszcze przez ok. 7-10 minut. Przesiej mąkę z proszkiem, dosyp do masy maślano-jajecznej. Następnie do gotowej masy przełóż ubite wcześniej białka (nie odwrotnie!) i delikatnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta, toteż mieszać trzeba ostrożnie, z wyczuciem, żeby białka nie "usiadły". Gotowe ciasto przełóż do tortownicy (użyłam takiej o średnicy 20 cm), na wierzchu ułóż połówki śliwek, posyp migdałami. Piecz w 170 stopniach przez 40 minut (ja musiałam zwiększyć temperaturę do 190 stopni, a moje ciasto piekło się przez prawie godzinę - do tzw. suchego patyczka). Podawaj ciasto z sosem waniliowym.

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów