Ciasto chałwowe
            
 
 
 Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ciasto chałwowe. Jest naprawdę wyjątkowe, a dla miłośników chałwy może być zgubne;-). Przepis zachwycił mnie u Edith i jak je zobaczyłam to nie było mowy, żeby przejść obok niego obojętnie. Ona z kolei zaczerpnęła inspirację od Andrzeja Polana. 
 
 
 
 I przyznam, że po raz pierwszy poszło mi całe ciacho za jednym posiedzeniem. 
 Jakby było go więcej, to też nikt by się nie obraził;-). 
 
 
 
 
 Składniki: masa chałwowa:
- 250 g chałwy,
 - 150 g białej czekolady,
 - 450 ml śmietany kremówki,
 - 12 g żelatyny,
 - masło do wysmarowania formy,
 - wiórki kokosowe,
 
biszkopt kakaowy:
- 6 jajek,
 - 115 g mąki pszennej,
 - 80 g cukru,
 - odrobina soli,
 - 1,5 łyżki kakao.
 
Przygotowanie: 
 Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku, mąkę i kakao. Masę rozsmarować na całej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 0,5 cm. Piec w 180 stop. C przez około 10 minut. Można teraz przystąpić do przygotowania masy. 150 ml śmietany zagotować, dodać czekoladę i 175 g chałwy, a resztę pokroić w kostkę i odłożyć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. gorącej wody celem rozpuszczenia, następnie wlać do ciepłej masy chałwowej. Przestudzić. Ubić resztę śmietany, dodac powoli do masy. Półokrągłą formę, o wymiarach 30x10 cm, posmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi. Dociąć biszkopt tak, aby wyłożyć całą formę. Wylać masę , poukładać na całej długości kosteczki chałwy. Przykryć od góry prostokątem z biszkoptu 30x10 cm. Zawinąć całość szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągnąć z formy i pokroić w plastry, udekorować plastrami pomarańczy.