Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.

Z owocami z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.

Dziś mam dla Was przepis na budyniowe  z brzoskwiniami i galaretką.

Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.

Polecam!

Zdjęcie - Ciasto budyniowe z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:
( forma keksówka )

BISZKOPT:
jajka – 2 szt
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
mąka – 2 łyżki

MASA BUDYNIOWA:
budyń waniliowy – 1,5 op
cukier – 3 łyżki
mleko – 500 ml
masło – 100 g

DODATKOWO :
* brzoskwinie – ok. 250 g
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy białka od żółtek.

Ubijamy pianę z białek z cukrami.

Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut / 180 C

MASA:

Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Zostawiamy do ostudzenia.

Odlewamy ok. 0,5 szklanki mleka.

Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

Budyń rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.

Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

Następnie układamy obrane , umyte i pokrojone brzoskwinie  i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

Kategorie przepisów