Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.
Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.
Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką.
Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( forma keksówka )
BISZKOPT:
jajka – 2 szt
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
mąka – 2 łyżki
MASA BUDYNIOWA:
budyń waniliowy – 1,5 op
cukier – 3 łyżki
mleko – 500 ml
masło – 100 g
DODATKOWO :
* brzoskwinie – ok. 250 g
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy pianę z białek z cukrami.
Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut / 180 C
MASA:
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Zostawiamy do ostudzenia.
Odlewamy ok. 0,5 szklanki mleka.
Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.
Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.
Budyń rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.
Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
Następnie układamy obrane , umyte i pokrojone brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).