Ciasto biszkoptowe z truskawkami


"Chyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki".

Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Składniki:
Okrągła forma do tarty o śr. 28cm z wgłębieniem w dnie
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
3 łyżki wody
75g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
150g homogenizowanego serka waniliowego
150g naturalnego jogurtu greckiego
1 płaska łyżka cukru pudru
40ml wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny
500g świeżych truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej*
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puszysty kogel-mogel. Delikatnie połączyć pianę z kremem żółtkowym. Wymieszać oba rodzaje mąki i przesiać do masy. Wymieszać trzepaczką rózgową i przelać do natłuszczonej formy.
Piec 20 minut w temp. 180°C. Upieczony biszkopt wystudzić w formie. Następnie przełożyć na talerz
spodem do góry.
Umyć i osaczyć truskawki. Usunąć szypułki.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400ml.
Namoczyć żelatynę w wodzie, a następnie podgrzać aby się rozpuściła . Można to zrobić w mikrofali – 30s/500W. Wymieszać dokładnie serek z jogurtem, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na ostudzony biszkopt. Ułożyć na nim owoce- mniejsze w całości, większe przekroić na pół.
Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią owoce **
*) Galaretki jest trochę za dużo, można przygotować połowę porcji ewentualnie z tego co zostało zrobić galaretkę z truskawkami i bitą śmietaną. **) Ponieważ warstwa kremu z truskawkami jest równa z brzegiem biszkoptu, ja robię to w momencie gdy galaretka jest już lekko ścięta. Nakładam ją równomiernie łyżką na zimne owoce, wówczas mam pewność, że nie spłynie.