Ciasto bez cukru

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Pasieka Dairy. Jak może wiecie, lubię nietypowe przepisy - dlatego zaciekawił mnie właśnie ten, a poza tym, przed latem trzeba nieco schudnąć :) Polecam to ciasto właśnie dla osób, które chcą się odchudzać, a mają ochotę na małe conieco do filiżanki capuccino (oczywiście bez cukru). UWAGA - ciasto wychodzi bardzo wilgotne i ciężkie, dlatego jeżeli nie jesteście pewni właściwości swojego piekarnika, łatwo możecie otrzymać zakalec.

Składniki:

300 g mąki graham (ja użyłam mojego ulubionego rodzaju 1850)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml serka homogenizowanego o smaku naturalnym lub gęstego jogurtu

2 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety - ja użyłam jabłek boskop)

3 łyżki soku z cytryny

łyżeczka cynamonu

1 roztrzepane jajko

100 g suszonej żurawiny

garść orzechów brazylijskich

Jabłka obierz, pokrój i zesmaż na mus, dodając sok z cytryny i cynamon. Mąkę, proszek i żurawinę wymieszaj w misce, wlej jajko, serek i mus jabłkowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto włóż do foremki, na wierzchu ułóż orzechy. Piecz przez 40-50 minut w 190 stopniach. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być bardziej suchy niż mokry - wtedy ciasto jest gotowe.

Zdjęcie - Ciasto bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z mleczkiem kokosowym i c…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

2

Biała kiełbasa z piekarnika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z kurkami i ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Japoński sernik "Cotton Japane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurczak z czosnkiem, chili i l…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Babeczki z czerwoną porzeczką…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwinie pod kruszonką

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

1

Placki z bobu i cukinii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szaszłyki mango-krewetkowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Lawasz

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana "Bolognese…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit