Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Zdjęcie - Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj o piątej rano obudziły mnie koty. Skakały po mnie i bawiły się w najlepsze, zupełnie nie przejmując się tym, że chciałabym jeszcze dwie godziny pospać. Gdy już mnie obudziły na dobre, jak gdyby nigdy nic położyły się na kołdrze i zasnęły jak dwa aniołki. Niestety zdążyły tak mnie wybić ze snu, że nie mogłam ponownie zasnąć. Co przyłożyłam głowę do poduszki, myśli zaczynały dudnić w mojej głowie.

czy mam puścić Krzysia na basen, przecież jest podziębiony
co dziś mam zrobić na obiad?
czy dziś jest wtorek, czy środa?
o, Mikołaj dzisiaj!
zapomniałam wyjąć masła z lodówki i na śniadanie będzie twarde jak kamień


Ta ostatnia myśl wyrwała mnie z łóżka, do którego już nie wróciłam, bo właściwie to nie chciało mi się już spać. Wyjęłam masło z lodówki. Odsłoniłam rolety. Było przed szóstą. Pierwsze samochody ruszały z parkingu do pracy. W oknach w bloku naprzeciwko, w niektórych mieszkaniach zapalone były już światła. Pewnie ludzie idą na siódmą do pracy. Lub na późniejszą godzinę, ale mają dłuższy dojazd ... Jak to dobrze, że ja nigdzie nie dojeżdżam ... Zero stopni, kałuże pozamarzane ...
Mając ponad godzinę wolnego czasu postanowiłam upiec ciasto z bananami, których kolor alarmował, że już są w sam raz do ciasta :) Włączyłam piekarnik, wyjęłam jeszcze trochę masła z lodówki i zmiękczyłam je w cieple piekarnika. Upiekłam ciasto bananowe z orzechami i kawałkami czekolady w formie z kominkiem. Wyszło wilgotne i aromatyczne, czyli tak jak lubię. Nowością dla mnie było to, że ciasta po upieczeniu nie oprósza się cukrem pudrem, tylko kakao.
Autorka gwarantuje, że szczelnie zamknięte, to ciasto wytrzyma w temperaturze pokojowej 5 dni i wciąż będzie świeże.
Ja połowę zamroziłam, jak było jeszcze letnie.
Bardzo polecam to ciasto!

Zdjęcie - Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą
przepis autorstwa Lauren Chattman
okrągła forma z kominkiem 25 cm

2 duże jajka
3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej, jak będą już miały czarną skórkę)
2/3 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli (dałam ¼ łyżeczki)
100 g miękkiego masła
1 szkl. cukru
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
100 g kropelek czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej)

oraz
kakao w proszku do posypania ciasta

Nastawić piekarnik na 175-180°C.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą.
Banany rozgnieść widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) i wymieszać ze śmietaną, jajkami i wanilią.
W innej misce zmiksować masło z cukrem do białości. Małym strumieniem wlewać mieszaninę bananową cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać mąkę w trzech partiach, po każdym dosypaniu miksując tylko do połączenia się składników. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki i orzechy i wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do formy, włożyć do gorącego piekarnika i piec około 45 minut. Wystudzić przez 5 minut w formie, wyjąć ciasto na metalową kratkę i dokończyć studzenie. Po wystudzeniu oprószyć kakao w proszku.

Kategorie przepisów