Ciasto bananowe z jabłkami (pełnoziarniste)

Ciasto bananowe z jabłkami (pełnoziarniste)
Zdjęcie - Ciasto bananowe z jabłkami (pełnoziarniste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Albo bananowy jabłecznik.
Ciasto po brzegi wypełnione jabłkami. Wilgotne, dość ciężkie, ale nie zakalcowate - ładnie wyrosło mimo przytłaczającej (w mocno pozytywnym sensie) ilości owoców.
Składnikiem, który "robi różnicę" i nadaje całości charakteru jest imbir kandyzowany - moje nowe smakowe uzależnienie. Mam słodko-ostro-pikantny smak, coś rewelacyjnego. Jak z surowym imbirem średnio się lubię, tak za wersją kandyzowanej szaleję :)
A samym ciastem powracam do idei ciast śniadaniowych - solidenj porcji energii zamkniętej w słodkiej, ale i trochę zdrowszej, formie. Inne tego rodzaju propozycje znajdziecie w zakładce Pełnoziarniście, ale postaram się też utworzyć dla nich osobną kategorię, bo trochę przepisów się już uzbierało, a widzę, że cieszą się dużym powodzeniem i często z nich korzystacie.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej, wg smaku)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 banany, dojrzałe, średniej wielkości
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jabłka, duże, twarde (u mnie ligol)
  • kilka kawałków kandyzowanego imbiru (opcjonalnie, ilość wg upodobań)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy temoobiegu). Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostę. Imbir drobno posiekać.
Wymieszać suche składniki. Zmiksować banany z jajkami i olejem. Płyn wlać do suchych składników i wymieszać łopatką. Wsypać jabłka oraz imbir - wymieszać. Ciasto przełożyć do kwadratowej formu 20x20 cm, wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut - aż patyczek wbity w środek ciasta będzie w miarę suchy (ciasto nie będzie się do niego lepić).
* Ciasto można też upiec w formie muffinek.

Zdjęcie - Ciasto bananowe z jabłkami (pełnoziarniste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów