Ciasto 3 bit

Zdjęcie - Ciasto 3 bit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ostatni weekend zrobiłam proste do przygotowania i nieprzyzwoicie słodkie ciasto 3 bit. Jest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;) ! Na szczęście nie przygotowuję go często. Raz na jakiś czas zupełnie wystarczy;)! 3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych” budyniach – bo zgapiłam się i zabrakło mi jajek, żeby ugotować własny budyń. To tak jak się człowiek spieszy i robi kilka rzeczy jednocześnie… Do śmietany nie dodawałam też żadnych śmietan-fixów bo tutejsza śmietana (double cream) ubita nie opada i trzyma się kilka dni. Zapraszam więc na rozkosznie słodkie ciasto 3 bit:)!

Ciasto 3 bit – składniki:
  • 3 op. herbatników petit beurre (po 250 g)
  • 2 puszki masy krówkowej (po 397 g)
  • 3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka)
  • 1 litr mleka
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej

1. Formę 38×25 cm wyłożyć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

2. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją używając 1litr mleka (a nie z 1,5 litra) aby budyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki.

Zdjęcie - Ciasto 3 bit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto 3 bit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto 3 bit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

34

"Przerośnięty HIT" czyli nasza…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

10

Tort czekoladowy

aronia aronia
Wiem co jem

14

Brownies migdałowo-wiśniowe z…

aronia aronia
Wiem co jem

2

Jabłecznik „francuski”

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kruchy placek z rabarbarem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Łatwe ciasto pomarańczowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasto ucierane mega cytrynowe…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Ciasto ucierane z rabarbarem i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Ciasto migdałowe bez mąki

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

2

Sernik krówkowy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Różowy tort dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Matcha i kwiaty. Zielone ciast…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami