Ciastka z palonym masłem i czekoladą

Te ciastka z palonym masłem i czekoladą chodziły mi po głowie już od dawna. W końcu jednak udało mi się je upiec i okazały się tak pyszne, że czym prędzej postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na nie. Przygotowałem je w podobny sposób, co słynne amerykańskie chocolate chip cookies, zmieniając tylko zwykłe masło na palone. I muszę przyznać, że jest to prawdziwy game changer! Ciastka z palonym masłem wychodzą chrupiące z zewnątrz i przyjemnie ciągutkowe wewnątrz. Dodatkowo mają obezwładniający karmelowo-orzechowy aromat i wprost nie można się im oprzeć! Koniecznie musicie ich spróbować! 😉
Palone masło daje ciastkom prawdziwego kopa i sprawia, że są lepsze niż kiedykolwiek dotąd. Dzięki niemu wypieki zyskują cudowny zapach orzechów i karmelu. W sumie nie bez powodu francuzi nazywają je beurre noisette – masłem orzechowym. Samo przygotowanie palonego masła nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy roztopić je w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż nabierze bursztynowego koloru i charakterystycznego zapachu. Ważne jest jednak, aby masła nie spalić. Dlatego bacznie należy je obserwować. Gdy masło zacznie się pienić, mieszamy je delikatnie szpatułką, aby równomiernie nabierało temperatury i czekamy do momentu osiągnięcia pożądanego efektu. Za przygotowaniem palonego masła kryje się reakcja Maillarda, która sprawia, że białka i węglowodany ulegają karmelizacji i sprawiają, że staje się ono nieprawdopodobnie pyszne. Właśnie dlatego te ciastka z palonym masłem są tak niesamowicie dobre.
W dzisiejszym przepisie proponuję przygotować je z dodatkiem gorzkiej czekolady, która świetnie równoważy słodkie karmelowo-orzechowe nuty (podobnie jak odrobina soli morskiej). Jednakże możecie zrobić je zarówno bez dodatków, jak i z porcją orzechów – świetnie sprawdzą się tutaj włoskie oraz pekan. To tyle, jeśli chodzi o wprowadzenie z mojej strony i nie czekajcie już dłużej, tylko upieczcie te ciastka z palonym masłem jeszcze dziś!

Ciastka z palonym masłem i czekoladą Wydrukuj przepis Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 200 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 150 g czekolady deserowej (min. 70% kakao)
- Masło wrzuć do rondelka i roztop. Następnie gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, często mieszając do uzyskania jasnobrązowego koloru (na dnie powinien pojawić się brązowy osad, a masło powinno zyskać orzechowy aromat). Uważaj, aby masła nie spalić. Gotowe palone masło przelej do innego naczynia, aby zatrzymać proces i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Masło przelej do misy miksera, dodaj cukier i miksuj przez około minutę. Kolejno wbij jajka i miksuj przez kolejne 2-3 minuty do uzyskania gęstej konsystencji.
- Do masy dodaj ekstrakt waniliowy, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko do połączenia składników.
- Czekoladę grubo posiekaj i połącz z ciastem.
- Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto przy pomocy gałkownicy do lodów, zachowując spore odstępy – po 6 sztuk na blaszkę. Możesz także uformować rękoma kule o wielkości piłeczki do ping-ponga.
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut, aż staną się złotobrązowe. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
