CIASTKA Z MASZYNKI

 

Jeszcze jako mała dziewczynka bardzo lubiłam je chrupać popijając mlekiem…

Przypomniały mi się dawne czasy i postanowiłam sama upiec takie ciasteczka. Problem polegał na tym , że nie miałam dobrego przepisu , a mama robiła je zazwyczaj “na oko” , więc nawet jej nie pytałam ;-) Znalazłam co prawda kilka wersji tych ciastek w internecie , ale jakoś nie spodobały mi się proporcje składników.

I tak oto zostałam zmuszona do stworzenia własnego przepisu , w dodatku całkiem niezłego ;-)

Zdjęcie - CIASTKA  Z  MASZYNKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły, wtedy ciastka będą bardziej chrupiące)
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać resztę składników, zagnieść (jeśli ciasto za bardzo się lepi - dosypać trochę mąki), schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie kręcić ciastka przez maszynkę do mięsa ze specjalną przystawką. Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub lekko natłuszczonej. Piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Przepisy z tych kategorii

24

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

4

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

11

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

7

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty