Ciastka z dżemem

Ciastka z dżemem

Zdjęcie - CIASTKA Z DŻEMEM   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasteczka uniwersalne dla każdego oczywiście bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu polecam wszystkim. Można ładnie zapakować i dać na Dzień Mamy ;-)

 

1 SZKLANKA MAKI KUKURYDZIANEJ

2 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ

250 g MASŁA LUB MARGARYNY

1 ŻÓŁTKO

1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU

5 ŁYŻEK DŻEMU

1 BIAŁKO DO SMAROWANIA

1 CYTRYNA

 

Masło utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, dodać otartą skórkę z cytryny żółtko i maki zagnieść ciasto. Można schłodzić w lodówce, choć to nie jest konieczne gdyż ciasto się nie klei. Podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego i zrobić w nich dziurkę lekko spłaszczając. Ciastka ułożyć na blaszce i ponakładać do każdego po odrobinie dżemu owocowego. Ciastka posmarować jeszcze rozbełtanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C piec ok 25-30 minut

Smacznego

Zdjęcie - CIASTKA Z DŻEMEM   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów