Ciastka z ciasta francuskiego

Od dawna korciło mnie , żeby zrobić takie ciastka . Podczas sobotnich zakupów udało mi się kupić gotowe płaty mrożonego ciasta francuskiego - do produkcji eksperymentalnej w sam raz :)

Nie wyszły szczególnie piękne , powiedziałabym nawet , że ciut koślawe , ale bardzo smaczne , z charakterystyczną "gazetką" w środku - do kawy w sam raz !

Zdjęcie - Ciastka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego ( użyłam Frosty - 450 g )
  • dżem morelowy i z owoców leśnych
  • truskawki , pomarańcze , jabłka
  • brązowy cukier - do owoców
  • biały cukier do posypania
  • 1 żółtko do posmarowania ciastek


Owoce pokroić na małe kawałki , wymieszać z brązowym cukrem ( każdy rodzaj owoców osobno ) . Ciasto pociąć na jednakowej wielkości prostokąty - w połowie z nich wyciąć okienka . Całe prostokąty układać na zimnej blasze , posmarować brzegi odrobiną żółtka , położyć części z okienkami , lekko docisnąć . Na środku każdego ciastka rozsmarować po łyżeczce dżemu , a następnie nakładać owoce z cukrem . Smarować ciastka żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody , posypać cukrem .

Piec w piekarniku nagrzanym do 210 C przez około 20-25 minut .

Zdjęcie - Ciastka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki z kruszonką z krak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułeczki z wiśniami i kruszonk…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Pyszne jagodzianki

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Najlepsze jagodzianki z krusz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Śliwkowe batony owsiane

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Aronia w rumie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z mascarpone i białej cz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Stir-fry z makaronem ryżowym i…

food² food²
Food Square

Sałatka z kaszy orkiszowej z k…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Papryka faszerowana mięsem i s…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Flan pomidorowy z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj