Ciastka z ciasta francuskiego

Od dawna korciło mnie , żeby zrobić takie ciastka . Podczas sobotnich zakupów udało mi się kupić gotowe płaty mrożonego ciasta francuskiego - do produkcji eksperymentalnej w sam raz :)

Nie wyszły szczególnie piękne , powiedziałabym nawet , że ciut koślawe , ale bardzo smaczne , z charakterystyczną "gazetką" w środku - do kawy w sam raz !

Zdjęcie - Ciastka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego ( użyłam Frosty - 450 g )
  • dżem morelowy i z owoców leśnych
  • truskawki , pomarańcze , jabłka
  • brązowy cukier - do owoców
  • biały cukier do posypania
  • 1 żółtko do posmarowania ciastek


Owoce pokroić na małe kawałki , wymieszać z brązowym cukrem ( każdy rodzaj owoców osobno ) . Ciasto pociąć na jednakowej wielkości prostokąty - w połowie z nich wyciąć okienka . Całe prostokąty układać na zimnej blasze , posmarować brzegi odrobiną żółtka , położyć części z okienkami , lekko docisnąć . Na środku każdego ciastka rozsmarować po łyżeczce dżemu , a następnie nakładać owoce z cukrem . Smarować ciastka żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody , posypać cukrem .

Piec w piekarniku nagrzanym do 210 C przez około 20-25 minut .

Zdjęcie - Ciastka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Krem z kaszy jaglanej z gruszk…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Matiasy (śledzie) w lekkim sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

4

Binenstich mit Apfelfülung

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Rolada z wafla bez pieczenia

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

1

Kruchości miodowo-pomarańczowe

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Zdrowe ciasteczka owsiane z żu…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Brownie z masłem orzechowym dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tażin z dyni z żurawiną i ciec…

Tyna Tyna
In cooking we trust

2

Naleśniki ruskie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog