Ciastka świąteczne migdałowe

Świąteczne ciastka migdałowe – idealne przy świątecznym nadmiarze białek.
Smakują trochę jak makaroniki, mają kruchą skórkę,są miękkie i wilgotne w środku. Wspaniale komponują się z czekoladą… Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
4 białka
200 g cukru
75 g mąki
200 g mielonych migdałów
100 g miękkiego masła
200 g polewy czekoladowej z gorzkiej czekolady
50 g płatków migdałowych do dekoracji
Białka ubij na sztywną pianę. Cienką strużką dodawaj cukier cały czas ubijając. Porcjami dodawaj mąkę, a następnie zmielone migdały. Dodaj miękkie masło i następnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto przełóż do szprycy i wyciskaj porcje o średnicy 2,5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut, wyjmij i wystudź.
Polewę roztop i posmaruj spody ciasteczek, następnie przyklej do nich wierzchy ciastek. Powierzchnie każdego posmaruj polewą i udekoruj płatkami migdałowymi.