Ciastka owsiane ze słonecznikiem

Ciastka owsiane ze słonecznikiem z przepisu Dorotuś. Kruche, delikatne i naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Gorąco Wam polecam!
SKŁADNIKI:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych górskich Kupiec
1 szklanka ziaren słonecznika
250 g miękkiego masła,
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor.
Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj.
Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 175ºC przez około 15 minut, na złoto. Pozostaw na blaszce do wystygnięcia.
Smacznego