Ciastka owsiane z amarantusem - bez mąki, cukru i tłuszczu
 
             
  
 
 
 Ciastka owsiane z amarantusem - bez mąki, cukru czy tłuszczu... pytanie co zatem w nich jest? Same zdrowe składniki. Oprócz płatków owsianych, poppingu z amarantusa mają jogurt naturalny,syrop z agawy i jajko. Amarantus to wyjątkowe zboże zawierające dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe ,skwalen, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor oraz witaminy A i E, błonnik. Warto włączyć go do codziennej diety.
 Konsystencja ciastek jest raczej bezproblemowa do formowania, a ciastka są zdrową, pełną witamin i składników mineralnych przekąską do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie i wilgotne, mało słodkie. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do nich suszonych owoców lub orzechów dla poprawy smaku i następnym razem zapewne wypróbuje takiej wersji:)
 
 
 SKŁADNIKI:
 100 g płatków owsianych górskich Kupiec
 50 g poppingu amarantusa 
 100 g syropu z agawy (można zastąpić miodem)
 100 gg jogurtu naturalnego
 1 jajko
 
 Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
 Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.
 Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha w włoskiego i układaj na blaszce. Kulki spłaszczaj łyzka moczoną w wodzie. Wstaw do piekarnika na około 15 minut - ciastka muszą mieć zloty kolor.
 
 Smacznego :)
 
 
 
 
  
 
 
            