Ciastka czekoladowe na maślance

Ciastka czekoladowe na  maślance

Dziś dla zabieganych proponuję ciastka czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nic nadzwyczajnego w porównaniu do wykwintnych wypieków ale jak na 30 minutowy deser - istne cudo. 

Zdjęcie - Ciastka czekoladowe na  maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 3 blaszki

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania:około 30min

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło rozpuszczam w mikrofalówce.

2. Gorącym masłem zalewam cukier i kakao, całość miksuję, dodając pod koniec maślankę.

3. Następnie dodaję pozostałe składniki i jeszcze chwilkę miksuję.

4. Ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką w dość dużych odległościach lekko je spłaszczając.

5. Piekę 15 minut w 180st.

Smacznego!

Kategorie przepisów