Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami

Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami
Zdjęcie - Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 80 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 100 g cukru pudru i mieszamy.


W drugim naczyniu mieszamy jajko, śmietanę i olej. Lekko rozkłócamy widelcem. Dodajemy do mąki i zagniatamy jednolite ciasto.


Na koniec dodajemy słupki migdałów i morele pokrojone w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z ciastem.


Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.


Wałkujemy ciasto na grubość ok. ½ cm i ostrą foremką wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach.


Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 12-14 minut.


Studzimy, a następnie oprószamy pozostałym cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów