Ciasteczka z dżemem
Co zrobić gdy chce się coś słodkiego, coś małego, coś na jeden ząbek? Szczególnie na mały ząbek, który z chęcią bierze się do pracy, dosypuje, dolewa, miesza, zagniata... :) Najlepsze są ciasteczka, proste, pyszne, pachnące i w dodatku z dżemem! Gdy Synkowi zachciało się robić ciasteczka od razu pomyślałam o prostych, pysznych ciastkach, które już jakiś czas temu widziałam u Liski. Te małe wypieki to takie wspomnienie dzieciństwa, pamiętam, że bardzo je lubiłam. Mama ich nie piekła, ale kupowała czasami. Zawsze można było wyjadać marmoladkę, a potem dopiero zjadać ciasteczko ;)
Składniki:
*80g miękkiego masła
*80g cukru pudru
*2 łyżki mleka
*1/2 opakowania cukru waniliowego
*120g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*40g budyniu waniliowego lub śmietankowego
*ok.100 g dowolnego dżemu (u nas truskawkowy)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać mleko.
Mąkę, proszek, budyń i wanilię przesiać do miski. Następnie ubijając masło powoli wsypywać do niego suche składniki. Łyżeczką nabierać ciasto, formować z niego kulkę, a następnie końcem drewnianej łyżki robić w kulkach dziurki, które wypełnić dżemem.
Układać na blasze, zachowują kilkucentymetrowe odstępy.
Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. Ciasteczka powinny być lekko rumiane, ale nie brązowe. Studzić na kratce. Ciasteczka zachowują świeżość przez około 7 dni.
Smacznego :)