Ciasteczka Petit Beurre


Ciasteczka Petit Beurre*:
- 100 g masła, miękkiego
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 100 ml śmietany 36%
W misce ucieram mąkę z masłem do czasu uzyskania kruszonki. W szklance mieszam śmietanę, cukier i sól, dodaje do mąki, zagniatam zwarte i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto owijam szczelnie folią, zostawiam na ok 1 h w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie rozwałkowuje ciasto, na oprószonym mąką blacie, na grubość ok 5 mm, radełkiem lub przy pomocy małej foremki do ciastek wykrawam ciasteczka o wielkości 5x5 cm. Wycięte ciasteczka nakłuwam delikatnie widelcem, przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 25-30 min. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Ginette Mathiot, pt. 'The art of french baking'