Ciasteczka owsiane z syropem klonowym i żurawiną
Przepis na ciastka znaleziony tu.
Ciastka wyszły duże, miękkie, słodkie - pyszne :)
Ciasteczka owsiane z syropem klonowym i żurawiną
stąd
1 ¾ kubka (245g) mąki pszennej
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
½ kubka (113g) masła - w temperaturze pokojowej
1 kubek (175g) brązowego cukru
1/3 kubka (66g) cukru
2 duże jajka
½ kubka (120ml) syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 ¾ kubka (200g)płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 ½ kubka (165g) suszonej żurawiny
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia
Wymieszać razem mąkę, sodę, cynamon i płatki.W dużym naczyniu ubić masło z obydwoma cukrami, na puszystą masę. Na niskiej prędkości dodawać po kolei: jajka, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, miksować razem około minuty. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać płatki owsiane i żurawinę.
Ciasteczka wykładać na blachę najlepiej używając łyżki do lodów zostawiając dość duże odstępy..
Piec ciastka około 18 minut, aż od spodu będą lekko brązowe. Zostawić ciastka na 5 minut na blasze, potem przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Ciastka mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Powinno wyjść 15 ciastek - u mnie było więcej, ale w końcu nie policzyłam....
a rok temu...